Cart 0.00 0
HomeVoedingskalender

Naast de bloedlijnen, zijn voeding en waterkwaliteit de belangrijkste pijlers voor de gezondheid van je koi.

  • Een goede waterkwaliteit is de basis voor een gezonde koi.
  • De hoeveelheid voeding én de samenstelling daarvan hebben beide invloed op de waterkwaliteit.
  • Een mechanisch – of natuurlijk filter is daarbij een onmisbaar hulpmiddel

Voeding en waterkwaliteit. Alle seizoenvoedingen van Takazumi hebben door hun uitgebalanceerde samenstelling een erg hoge verteerbaarheid van ca 80%, hetgeen de belasting van filters tot een minimum beperkt en daardoor in belangrijke mate bijdraagt aan een helder en gezond vijverwater. Bedenk daarbij dat een koi ca 2% van zijn lichaamsgewicht per dag nodig heeft. Voer daarom niet te uitbundig en let op of het in 5 tot 10 minuten gegeten wordt.

Voeding en seizoensinvloeden. Elk seizoen heeft zo z’n invloed op het voedingsgedrag van de koi (en daarmee ook op de waterkwaliteit en dus de gezondheid van je koi). De wisselende seizoentemperatuur van het water is van invloed op de spijsvertering van de koi en dus moet je ook het soort voer daar op aanpassen. In het prille voorjaar, als het metabolisme van de koi weer op gang komt, is een licht verteerbare voeding beslist wenselijk. Ook is de conditie van de koi na de winterperiode vaak niet optimaal en zal een voeding die het immuunsysteem stimuleert en activeert je koi weer snel weerbaar maken tegen bacteriële infecties en parasitaire ongemakken. Juist Takazumi Vital is dan bij uitstek geschikt om je koi weer snel top fit te krijgen! Geleidelijk kun je daarna overschakelen naar het uitgebalanceerde top-basisvoer Takazumi Gold Plus als hoofdvoer. Zodra de watertemperaturen wat verder in het voorjaar oplopen tot boven de 10o, schakel je over op Takazumi Mix, waarmee zowel de kleur als de groei bevorderd wordt, om daarna gedurende de zomermaanden (= groeimaanden) over te gaan op High Growth met een hoog eiwitpercentage van 45%. Een krachtvoer dus, dat de groei en de gewichtstoename bevordert. In omgekeerde volgorde bouw je vanaf begin september weer af. Van Takazumi High Growth, via Takazumi Mix en Takazumi Gold Plus in de herfst, om met het weerstand verhogende Takazumi Vital met licht verteerbare eiwitten en een laag vet en medium eiwitpercentage, de winter in te gaan. Het is overigens onzin om uitsluitend de watertemperatuur als criterium te nemen om te stoppen met voeren. Het eetgedrag van je koi bepaalt of het zinvol en gewenst is om te voeren. (”De kunst van het voeren”) bedenk dat zolang de koi zwemt, hij minder last van parasieten e.d. ondervindt dan indien hij op de bodem ligt.

Denk bij het voeren ook aan de wat minder actieve koi, die dieper in de vijver zijn kans afwacht. Voer steeds wat Takazumi Easy zinkend voer (het hele jaar door) om ook deze vissen te bedienen. Als de watertemperaturen teruglopen zul je natuurlijk wel het voedingsritme en de hoeveelheid moeten aanpassen. Beneden 5o C stoppen met voeren. De spijsvertering van de koi staat dan nagenoeg stil.

Voeding en gezondheid. Takazumi heeft gezondheid van koi hoog in haar vaandel staan. De voortdurende controles op kwaliteit en voedertesten met koi in het research centrum zijn dáárop gericht. Vanuit het streven om de weerbaarheid en gezondheid van koi naar een maximaal haalbaar niveau te tillen is Takazumi Yugen ontwikkeld. Takazumi Yugen is een bacteriële immuun-modulator met een weergaloos effect op het immuunsysteem van zowel opgroeiende als volwassen koi. Yugen hoef je slechts 4 maal per jaar 5 dagen achtereen te voeren om je koi in zeer korte tijd een volledig ontwikkeld en optimaal functionerend immuunsysteem te geven.

Veel plezier met een prachtige hobby en gezonde koi!